קונצרטה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

קונצרטה

קונצרטהקונצרטה היא תרופה מוכרת לטיפול בהפרעות קשב וריכוז (ADD ו-ADHD). זוהי תרופה ממשפחת הסטימולנטיים. החומר הפעיל בה הוא מתילפנידאט, והיא מוכרת גם בשם רטלין (ההבדל בין רטלין לקונצרטה הוא במינון ובאופן הפירוק, אך מדובר בתרופה דומה מאוד).

מתי משתמשים בקונצרטה?

בארץ, קונצרטה (יחד עם הרטלין) הן התרופות הנפוצות ביותר לטיפול בהפרעות קשב וריכוז. התרופה ניתנת לילדים ולמבוגרים אשר הפרעת הקשב מונעת מהם תפקוד יעיל בבית הספר או בעבודה. בשנים האחרונות השימוש בטיפול תרופתי במקרים של הפרעות קשב נעשה מקובל ונגיש מאוד, אם כי בדרך כלל רופא המשפחה מפנה לנוירולוג על מנת לרשום את הטיפול הזה.

הקונצרטה תעזור לכל אדם במיקוד הקשב ובתהליכי הלמידה, אך המטרה היא לאפשר את השימוש בה רק לאלה שבאמת זקוקים לסיוע החיצוני, על מנת לרכוש לעצמם הרגלי למידה נכונים. הקו בין מי שבאמת זקוק לתרופה, למי שאינו זקוק לה באמת, הוא דק, ונתון לשיקול דעתו של הרופא המטפל.

איך פועלת קונצרטה?

בניגוד לאמונה הרווחת, קונצרטה היא לא סם מרדים, אלא דווקא תרופה ממשפחת הסטימולנטים, כלומר- תרופה מעוררת. למה צריך לעורר ילדים שגם ככה מפגינים עוררות יתר, דריכות, חוסר קשב ואפילו היפראקטיביות? הסיבה היא שהפרעת הקשב נובעת מתת-פעילות של מערכות במוח, שאחראיות בדיוק על התחומים שצויינו לעיל.

מכיוון שהמערכות אינן פועלות כמו שצריך, נוצר מצב של פגיעה בקשב ובריכוז. הקונצרטה פועלת לעורר את המרכזים הללו לתפקוד טוב יותר, וכך נוצר שיפור ביכולות הקשב, הריכוז והשליטה ההתנהגותית.

יתרונות השימוש בקונצרטה על פני תרופות אחרות להפרעות קשב וריכוז

כאמור, קונצרטה וריטלין הן למעשה אותה תרופה. השימוש בקונצטרה מעודף פעמים רבות על פני הריטלין בגלל משך הזמן שהיא משפיעה.

השפעתו של ריטלין נמשכת עד כ-4 שעות, ואילו השפעתה של הקונצרטה יכולה להמשך עד ל-12 שעות. עניין זה משמעותי, משום שרצוי שהשפעת התרופה תכסה את כל יום הלימודים, ואף מעבר לכך, כדי שהילד ירוויח זמן נוסף, גם בבית, בו הוא מתרכז ומתפקד באופן יעיל יותר.

תרופה נוספת לטיפול בהפרעות קשב וריכוז היא אדרל, שהיא הנפוצה ביותר לטיפול בהפרעות קשב וריכוז בארצות הברית.

תופעות לוואי של קונצרטה

כמו לכל תרופה כמעט, גם לקונצרטה ישנן תופעות לוואי. במקרה של הפרעות קשב וריכוז, גורמות תופעות הלוואי לוויכוחים ציבוריים קולניים ביותר, משום שהתרופה נרשמת לרוב לילדים. עולה השאלה, האם תופעות הלוואי של התרופה "שוות את זה".

חלק מהטוענים נגד השימוש בתרופה מציינים שמדובר בסם ממכר (טענה שאינה נכונה), שגורמת לשינויים התנהגותיים עמוקים, למצבי רוח, ואפילו לשינוי באופי. כל זאת- על מנת שהילד יהיה תלמיד טוב יותר.

המצדדים בנטילת התרופה, טוענים שתופעות הלוואי בדרך כלל אינן כה קשות, הן חולפות עם הפסקת נטילת הכדורים, והן חוסכות לילדים שנים של התמודדויות קשות עד בלתי אפשריות עם הלימודים, עם תסכולי הכישלון, ועם בעיות חברתיות ובעיות של דימוי עצמי המתלוות פעמים רבות להפרעה.

כך או כך, חשוב להכיר את תופעות הלוואי האופייניות לתרופה, ולהתכונן אליהן. כך אפשר להחליט האם המחיר שווה את התועלת עבור ילד מסוים, או לא.

תופעות הלוואי של הקונצרטה כוללות יובש בפה, ירידה משמעותית בתיאבון, אי שקט וקשיים בהרדמות, כאב ראש, פריחה, טשטוש בראייה, בחילה והקאות, התכווצויות שרירים וירידה במצב הרוח.

כאשר חולפת השפעת התרופה, ישנו אפקט של "ריבאונד"- הופעה קיצונית יותר של הסימפטומים של ההפרעה. על ההורים, הילד והצוות המטפל, לבחון את תופעות הלוואי, לראות עד כמה הן מפריעות בשגרת יומו של הילד, ובמקרה הצורך לשקול החלפת התרופה, או שינוי במינון.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכיאטר-טיפול פסיכיאטרי

בשנים האחרונות נפתח לעולם נושא הפסיכיאטריה והמודעות לו עלתה. תוכניות הרדיו השונות וסדרות הפריים טיים בטלוויזיה עסקו ללא הרף בחשיבות הטיפול בו, מה שעודד את האנשים שחיו "בארון" לחפש רופא פסיכיאטר ולטפל בבעייתם הנפשית. אתר פסיכיאטר הוא המקום עבורכם לקבלת מידע מקיף בתחום.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן