חרדה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הפרעות חרדה הינן משפחה של הפרעות נפשיותחרדה המתבטאות ברמה גבוהה של עוררות נפשית וגופנית, תחושה של פחד שמקורו אינו ידוע או שאינו תואם לאיום האמיתי הקיים במציאות.

סוגים של הפרעות חרדה

קיימות מספר סוגי הפרעות חרדה, אשר לכל אחת המאפיינים הייחודיים לה. להלן, נסקור בקצרה את הפרעות החרדה נפוצות:

  • התקפי פאניקה: יותר מ-50% מהאוכלוסייה חוותה לפחות פעם אחת בחייה התקף פאניקה. מדובר ברמה גבוהה של חרדה המופיעה פתאום, ומתבטאת באופן גופני בדפיקות לב מואצות, רעד, הזעת יתר וכד', ובתחושות של העדר שליטה, פחד מוות, תחושה שהולכים להשתגע, ותחושה של ניתוק מהגוף. התקף הפאניקה (שמפורש לעיתים בטעות על ידי האדם כהתקף לב) חולף מעצמו לאחר מספר דקות. אך גם בחלוף ההתקף, עשויה להישמר החרדה מפני התקפים חוזרים. המצב בעייתי כאשר התקפי הפאניקה חוזרים ונשנים וגורמים לאדם לצמצם את פעילויותיו. צמצום קיצוני עלול להוביל להפרעה שנקראת אגורפוביה – חשש ממקומות בהם עשויי לחזור התקף, או מקומות שבהם לא ניתן יהיה לקבל עזרה מיידית.
  • פוביות ספציפיות: פוביה היא פחד מפני אובייקט מוגדר, שאינו עולה בקנה אחד עם רמת המסוכנות שלו במציאות. אנשים עשויים לפתח פוביה כמעט מכל דבר- בעלי חיים שונים, חרדת נהיגה, מקומות סגורים, גבהים, הופעה בפני קהל, חרדת בחינות ועוד. בין השאר, מוגדרת גם חרדה חברתית– כאשר הפחד נובע מאינטראקציות בינאישיות.
  • הפרעת חרדה מוכללת: בהפרעה זו, האדם חש חרדה במשך רוב הזמן, למרות שהוא אינו יודע להגדיר בדיוק ממה הוא פוחד. החרדה מתבטאת בתחושות ובמדדים פיזיולוגים, וקשה להרגיע אותה. הפרעת חרדה מוכללת מאובחנת פעמים רבות בקומורבידיות עם דיכאון.
  • הפרעות פוסט טראומטיות: הפרעות אלה חריגות בנוף הפרעות החרדה, משום שהן נוצרות באופן מובהק לאחר חשיפה לאירוע טראומטי. הפרעת דחק אקוטית והפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) מאופיינות ברמות גבוהות של חרדה הקשורה לטראומה.

גורמים להפרעות חרדה

מלבד המקרה של הפרעות פוסט טראומטיות, קשה לשים את האצבע על גורמים להפרעות חרדה. במישור הפיזי, קיימים מנגנונים שיתכן שאינם עובדים כראוי. כך למשל, מבנים במוח שאחראים על זיכרון רגשי עובדים בעוצמה רבה יותר, ומשפיעים יותר על התחושות. קיימים הסברים דינמיים שונים המתארים התפתחות של חרדות ופוביות הקשורות לחוויות מעברו של האדם.

סימפטומים

כאמור, הפרעות החרדה כולן מתאפיינות בעלייה ברמת החרדה. ניתן לחלק את התסמינים של חרדה לשלושה מישורים:

  • המישור הפיזיולוגי: חרדה מתבטאת בהפעלת המערכת הסימפתטית (fight or flight) וגורמת לעליה בדופק ובלחץ הדם, הזעה, תחושה של חום בגוף וכד'. לחלופין, עשויה המערכת לגרום לקפיאה (freeze) ולהוביל להתקשות השרירים, קושי בהעברת פקודות מוטוריות לאיברים וכד'.
  • המישור הקוגניטיבי: חרדה מתאפיינת במחשבות שחורות, מקיפות וכוללניות. אנשים בחרדה עשויים לחשוב שהם הולכים למות, שאין דרך להימלט וכד'. הם לא רואים מוצא ממצבם, לא רואים אפשרות כלשהי להתמודד עם הפחד שלהם.
  • המישור ההתנהגותי: חרדה חברתית בבני נוער, למשל גורמת בדרך כלל להימנעות. אנשים חרדים משתדלים לא לבוא במגע עם הגורם לפחד. אנשים עם פוביה יעשו הכול כדי לא להיתקל באובייקט המפחיד, גם אם משמעות הדבר להימנע ממגעים חברתיים, או לוותר על הצעות אטרקטיביות שכוללות מגע עם משהו מפחיד (כמו למשל עבודה בקומה גבוהה). אנשים עם PTSD ימנעו מכל מה שמזכיר את הטראומה (ולחוסר המזל, רוב הדברים עלולים להזכיר את הטראומה). אנשים הסובלים מהתקפי פאניקה עשויים להימנע מיציאה מהבית, או מהגעה למקומות בהם כבר חווה תקף בעבר.

אבחון

אבחון הפרעות חרדה נעשה באופן קליני על ידי פסיכיאטר או איש מקצועות הטיפול, על פי תיאוריו של הפונה. במקרים מסוימים, נעשה שימוש בכלי אבחון ספציפיים על מנת לאתר חרדה מוכללת, או חרדה המופיעה בקומורבידיות עם הפרעה נפשית אחרת.

טיפול

הטיפול בהפרעות החרדה מגוון ותלוי גם בסוג ההפרעה. במישור הפסיכיאטרי, קיימות תרופות שמטרתן להוריד את רמת החרדה כמו קלונקס, פרוזאק ועוד. יחד עם זאת, במקרים של פוביה ספציפית, בדרך כלל הטיפול התרופתי בחרדה יגרום להקלה על התחושה, אך לא לביטול ההימנעות.

הטיפול המקובל ביותר כיום להפרעות חרדה ספציפיות הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), העוסק בחשיפה מבוקרת ומוגנת של האדם לאובייקט ממנו הוא מפחד, תוך שינוי הקוגניציות שלו בקשר לחשיפה זו. במקרים ספציפיים פחות, יש מקום לתמיכה פסיכותרפויטית ארוכת טווח, למציאת מקור החרדה וטיפול עמוק בה. בנוסף לכך, יש לציין כי הסובל מהפרעת חרדה יכול לפנות למרפאת חרדה לקבלת ייעוץ וטיפול לבעייתו.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכיאטר-טיפול פסיכיאטרי

בשנים האחרונות נפתח לעולם נושא הפסיכיאטריה והמודעות לו עלתה. תוכניות הרדיו השונות וסדרות הפריים טיים בטלוויזיה עסקו ללא הרף בחשיבות הטיפול בו, מה שעודד את האנשים שחיו "בארון" לחפש רופא פסיכיאטר ולטפל בבעייתם הנפשית. אתר פסיכיאטר הוא המקום עבורכם לקבלת מידע מקיף בתחום.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן