התקפי חרדה – מהם ואיך מתמודדים איתם?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

התקפי חרדהאם חשתם לפתע שקצב פעימות הלב עולה, הנשימות שטוחות ומהירות, הגוף מזיע ורועד, הראש כואב, הפנים הופכות לחיוורות, יש תחושה של חנק ומופיעות סחרחורות, ייתכן שעברתם התקף חרדה.

התקפי חרדה (או התקפי פאניקה) הם אירוע חולף שחוו אותו בשלב זה או אחר של החיים יותר מ-50% מהאוכלוסייה. לרוב מדובר רק בחוויה לא נעימה ומפחידה, לעיתים זה מסתיים גם בסדרה של בדיקות גופניות בבית חולים בהם לא נמצאת שום בעיה פיזיולוגית, ובכך נגמר הסיפור.

אך במקרים אחרים, התקף החרדה עשוי להשפיע מאוד על האדם, ולגרום לו לשנות את התנהגותו כך שכל מה שמוביל אותו הוא הניסיון להימנע מהתקף חרדה נוסף.

כאשר התקפי החרדה הופכים לתופעה מוכרת, שהאדם סובל ממנה לעיתים תכופות, וכאשר התנהגותו, תחושותיו ומערכות היחסים שלו מושפעות מהחרדה מפני התקף החרדה, אזי מדובר בהפרעה בעייתית (מקבוצת הפרעות החרדה, כמובן), שיש צורך לטפל בה ולהכחידה. ללא טיפול, התקפי חרדה עשויים להפוך לתכופים יותר ויותר, והפגיעה בתפקוד מתרחבת והופכת למשמעותית יותר ויותר. כמו כן, התקפי החרדה יכולים להופיע גם בזמן שינה.

מהם התסמינים של התקף חרדה?

התקף חרדה הוא למעשה מצב בו הגוף מתכונן להתמודדות עם איום, כאשר אין איום אמיתי משמעותי במציאות. באופן טבעי, קיימת מערכת אוטומטית בגופנו שתפקידה להכין את הגוף להתמודדות עם איום. המערכת נקראת "המערכת הסימפתטית", והתגובה אותה היא מייצרת נקראת fight or flight.

תסמינים פיזיולוגיים

הסימפטומים הגופניים של התקף חרדה זהים לתופעות שהגוף מייצר בעת סכנה וכוללים:

  • הזעת יתר
  • האצת קצב דפיקות הלב
  • נשימות שטוחות ומהירות
  • רעד בגוף (שמטרתו לחמם את השרירים לקראת פעולה)
  • חיוורון (הדם מופנה מהפנים לאיברים הנחוצים להתמודדות)
  • הזנחת מנגנונים פיזיולוגיים לא דחופים (כגון ניסיון להפטר ממזון לא מעוכל- לעיתים על ידי הקאה, או להפטר מפסולת- יכול להתבטא בהרטבה)
  • תחושת חנק
  • כאב ראש
  • סחרחורת

באופן כללי, פעמים רבות אנשים מדווחים שהם חשו כאילו הם עומדים לקבל התקף לב.

תסמינים קוגנטיביים

בנוסף לסימפטומים הפיזיולוגים, מלווה התקף החרדה בסימפטומים קוגניטיביים. ראשית, האדם בטוח שמשהו ממש רע עומד לקרות. בדרך כלל הסימפטומים הפיזיולוגים הם הראשונים להופיע, והמחשבות הן פשוט פרשנות- אם קורים לי כל הדברים האלה, כנראה שמשהו רע קרה לגוף שלי. האדם חושב שהוא הולך למות, או לחלופין- שהוא הולך להשתגע.

כמו כן, ישנה תחושה של דה-ראליזציה, כאילו שכל זה לא יכול לקרות באמת, ושל דה-פרסונליזציה– כאילו האדם מרגיש שהוא צופה על עצמו מבחוץ ולא ממש נמצא בתוך הסיטואציה.

הרגש המאפיין את התקף החרדה הוא כמובן פחד גדול. בנוסף, לעיתים אנשים מדווחים על תחושות של מבוכה ושל חוסר אונים, במיוחד כאשר התקף החרדה מתרחש כשהם נמצאים בסביבה של אנשים אחרים שאינם מוכרים להם. על מנת לאבחן שמדובר בהתקף חרדה, יש כמובן לשלול את כל האפשרויות הפיזיולוגיות. כאשר הסימפטומים מופיעים ללא איום חיצוני ממשי, וללא הסבר פיזיולוגי- גופני, ניתן להניח שמקורם בהתקף חרדה.

כך מטפלים בהתקפי חרדה

כאמור, התקפי חרדה עשויים לשבש באופן משמעותי את חייו של אדם, ועל כן יש צורך בהתערבות שתצמצם את התקפי החרדה. הקשיים שעשויים להופיע בעקבות התקף חרדה אחד אינם קשורים בהכרח להופעתם של התקפי חרדה נוספים. לעיתים מספיק התקף אחד כדי שהאדם ימשיך לחיות בחרדה מפני ההתקף הבא שיגיע. לכן, צריך להבחין בין הטיפול בהתקף החרדה עצמו, לבין טיפול בחרדה מפני התקף חרדה.

התקפי החרדה מגיעים באופן פתאומי ולא צפוי, ולכן קשה לנבא אותם ולהיערך אליהם. כאשר אדם יודע שהוא נוטה להתקפי חרדה, ישנה  אפשרות שיישא עימו טיפול תרופתי נקודתי, SOS בו יוכל לעשות שימוש כאשר הוא חש שהחרדה הולכת לתקוף.

כאלה הן תרופות נגד חרדה כמו וואליום או אסיבל. על מנת לטפל בחרדה מפני התקפי החרדה, שהיא מצב מתמשך יותר, שהופך להיות הבעיה האמיתית בקרב הסובלים מהתקפי חרדה, ניתן לעשות שימוש בתרופות נוגדות דיכאון וחרדה.

בדרך כלל משתמשים בתרופות מהדור החדש, הנקראות SSRI. תרופות אלה, הכוללות את הפרוזק, הציפרלקס, לסטורל ועוד, יעילות בהפחתת תחושת החרדה הכללית, וגם מאזנות את מצב הרוח. יש לציין, שמומלץ ללוות את הטיפול הפסיכיאטרי גם בטיפול פסיכותרפויטי (בדרך כלל CBT), על מנת לאפשר את הפסקת השימוש בתרופות עם הזמן.

קראו עוד:

חרדה במתבגרים

חרדת החמצה – FOMO – זן חדש של חרדה מודרנית

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכיאטר-טיפול פסיכיאטרי

בשנים האחרונות נפתח לעולם נושא הפסיכיאטריה והמודעות לו עלתה. תוכניות הרדיו השונות וסדרות הפריים טיים בטלוויזיה עסקו ללא הרף בחשיבות הטיפול בו, מה שעודד את האנשים שחיו "בארון" לחפש רופא פסיכיאטר ולטפל בבעייתם הנפשית. אתר פסיכיאטר הוא המקום עבורכם לקבלת מידע מקיף בתחום.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן