הפרעת אישיות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הפרעות אישיותבבחינת הסיווגים השונים של הפרעות הנפש (ה-DSM האמריקאי או ה-ICD האירופאי) ניתן למצוא מספר צירים על גביהם מתוארות מחלות הנפש.

ב-DSM, הציר הראשון הוא הציר של מחלות הנפש. קבוצה זו כוללת את הפרעות מצב הרוח, הפרעות החרדה, הפרעות האכילה, סכיזופרניות וכד'. אלה הן מחלות, שיש להן פריצה בתקופת חיים מסוימת (לעיתים בנקודת זמן ספציפית), מהלך של מחלה, ובמקרה הטוב- גם החלמה.

לעומת זאת, הציר השני כולל הפרעות שאי אפשר להגדירן כמחלה. אלה הפרעות מתמשכות, שבסיסן נעוץ בתכונות אופי של הפרט. ויחד עם זאת, מדובר בתכונות אשר יוצרות מצוקה אצל האדם או בקרב הסובבים אותו, מפריעות לו בתפקוד בתחומי תעסוקה, לימודים, חברה ויחסים בינאישיים, והן אינן נחשבות נורמטיביות (בעוצמתן או באיכותן) בחברה בה האדם חי. הפרעות אלה נקראות הפרעות אישיות.

הפרעות אישיות מתגבשות בדרך כלל החל בגיל ההתבגרות, והופעתן המלאה ניכרת בשנות העשרה המאוחרות או בשנות העשרים המוקדמות, אך הן מלוות את המטופל במשך כל חייו. התכונות מתמשכות, מאפיינות את האדם בכל תחומי החיים, ואינן מוסברות על ידי מחלה, שימוש בסמים או כל מצב פיזיולוגי אחר.

סיווג הפרעות האישיות

ה-DSM מפריד בין 3 קבוצות של הפרעות אישיות, שבכל אחת מהקבוצות ניתן להבחין במאפיינים שונים מעט.

נסקור להלן את ההפרעות בכל אחת מהקבוצות:

קבוצה אחת

  • הפרעת אישיות פרנואידית: אנשים המאופיינים ברמה גבוהה של חשדנות כלפי כולם, כולל אנשים הקרובים אליהם. הם עסוקים מאוד במציאת הדרך בה אנשים מתכננים לפגוע בהם או "לעקוץ" אותם, ובנקיטת אמצעי זהירות בשביל למזער את הפגיעה בהם.
  • הפרעת אישיות סכיזואידית: אנשים המאופיינים בהתנתקות מהסביבה. הם נראים ומדווחים שאין להם שום עניין ביצירת קשרים עם אנשים אחרים, והם מרגישים בטחון כאשר הם נמצאים לבדם.
  • הפרעת אישיות סכיזוטיפאלית: מאופיינים בקושי ביחסים בין אישיים, המלווים בהתנהגות מוזרה או בקוגניציות המשקפות הפרעות חשיבה או בוחן מציאות לקוי, כגון מחשבות יחס (שאנשים מתכוונים לפגוע בהם), בדומה למה שאפשר לראות אצל סכיזופרנים.

קבוצה שנייה

  • הפרעת אישיות היסטריונית: אנשים צבעוניים מאוד, שעסוקים כל הזמן בלהיות מרכז תשומת הלב. כאשר הם לבד, או לא במרכז, הם מרגישים בדידות שאינם יכולים לשאת. הם דורשים המון יחס מהסביבה, ומוכנים להקריב המון בשביל זה. לעיתים הם מתנהגים בפרובוקטיביות ובמתירנות מינית על מנת לייצר בעצמם עניין.
  • הפרעת אישיות גבולית: על הגבול שבין הנוירוזה לפסיכוזה, אנשים המתאפיינים בקושי עז ביחסים בינאישיים, המתאפיינים בחשש מתמיד מפני נטישה. הם מגיבים באופן עוצמתי, רגשי ואימפולסיבי לחשש שהם הולכים להינטש או להיפגע, ונוטים גם לפגיעות עצמיות, סערות רגשיות וניסיונות אובדניים.
  • הפרעת אישיות אנטי-סוציאלית: אנשים המאופיינים בהעדר מוסר ומצפון. הם פועלים בדרך שתשרת את האינטרסים שלהם, ללא התחשבות ברגשותיהם, צרכיהם, רכושם וחייהם של אנשים אחרים. רבים מהם הופכים לעבריינים, ואלה שלא- זה רק בגלל שהם לא רוצים להיענש, ולא בגלל שאכפת להם מפגיעה באחרים.
  • הפרעת אישיות נרקיסיסטית: אנשים המאופיינים בתחושת גרנדיוזיות, עסוקים בהאדרת העצמי, תוך כדי שהם יוצרים אידיאליזציה ודה-וליואציה של אנשים אחרים בסביבתם. כנראה שמתחת היהירות הזו מסתתר ערך עצמי פגוע מאוד, המלווה לעיתים בתחושות של דיכאון וריקנות.

קבוצה שלישית

  • הפרעת אישיות נמנעת: אנשים המאופיינים ברמת חרדה גבוהה הגורמת להתנהגות המנעותית בתחומי חיים שונים. הם ממעטים במגע בינאישי מתוך פחד מביקורת ודחייה. הם יוצרים אינטראקציות רק במידה והם בטוחים שיחבבו אותם.
  • הפרעת אישיות תלותית: מתאפיינים בקושי לקבל החלטות ללא התייעצות מסיבית עם אחרים, צריכים שאחרים ייקחו עליהם אחריות, מתקשים להביע חוסר הסכמה עם אנשים קרובים ומתקשים להוציא לפועל החלטות ושאיפות.
  • הפרעת אישיות אובססיבית קומפולסיבית: אנשים המתאפיינים בעיסוק מסיבי בפרטים הקטנים, בחוקים, טקסים, סדר וכד'. הם פרפקציוניסטים עד כדי כך שמתקשים להשלים משימות, כי זה אף פעם לא נראה להם טוב מספיק, וורקוהוליקים.

טיפול בהפרעות אישיות

מכיוון שהפרעת אישיות מהווה תכונות ומאפיינים מאוד בסיסיים של הפרט, הטיפול בהפרעות אלה חייב להיות ארוך, עמוק ואינטנסיבי. לעיתים נעשה שימוש בתרופות על מנת להקל סימפטומים מסוימים בתוך ההפרעה (חרדה, תנודות במצב הרוח, אגרסיביות וכד').

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכיאטר-טיפול פסיכיאטרי

בשנים האחרונות נפתח לעולם נושא הפסיכיאטריה והמודעות לו עלתה. תוכניות הרדיו השונות וסדרות הפריים טיים בטלוויזיה עסקו ללא הרף בחשיבות הטיפול בו, מה שעודד את האנשים שחיו "בארון" לחפש רופא פסיכיאטר ולטפל בבעייתם הנפשית. אתר פסיכיאטר הוא המקום עבורכם לקבלת מידע מקיף בתחום.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן