מהי חרדת במה?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פחד קהל פחד במהאין ספק שאחד הפחדים הגדולים אותו מציינים מרבית האנשים הוא פחד במה. דווקא הדיבור בפני קבוצה של אנשים מפחידה אנשים רבים יותר מפחדים מהלא נודע או ממזיקים (חרקים למשל). לכן, פחד במה הוא מסקרן כל כך. הוא בהחלט לא מפחיד כמו קפיצת באנג'י או מהווה חוויה שלילית כמו ללקות בשפעת ועדיין רבים היו מעדיפים שפעת על פני דיבור בפני קהל.

למה דיבור בפני קהל הוא חוויה כל כך מפחידה?

ישנן מספר סיבות שבגינן דיבור בפני קהל יכול לגרום אצל אנשים רבים לחרדה. אפשרות אחת היא חוסר ניסיון בדיבור בפני קהל. כל התנסות ראשונה היא מעט מפחידה וככל שרוכשים יותר ניסיון בתחום, כך הפחד הולך ומתפוגג. אפשרות אחרת היא שאנשים מגיבים באופן אוטומטי לאותות של סכנה שהם מובנים בכך שאחרים מסתכלים עליך. התחושה של נעיצת מבטים היא לא נעימה, וכן לעיתים הקהל איננו קהל נוח – אנשים עלולים להירדם תוך כדי ההרצאה או לחוש עצבנות. לעיתים הסיבות כלל אינן קשורות לכישורים של האדם שמעביר את ההרצאה ועדיין הוא יסיק שכישוריו אינם טובים מספיק ויחוש תחושה של פחד מפני האנשים אל מולם הוא עומד.

אפשרות נוספת להתעוררות הפחד היא חוסר הכנה של החומר מראש. רק אנשים מעטים הם בעלי כישורי אילתור מופלאים ויכולים להתגבר על כל בעיה שעולה תוך כדי דיבור מול קהל באמצעות אילתורים. אילתורים דורשים לא רק כישרון, אלא גם ניסיון רב ומידה מסוימת של חוש הומור. מרבית האנשים יצטרכו להכין עצמם היטב להרצאה שהם נותנים על מנת לחוש ביטחון מול האנשים להם ניתנת ההרצאה. אם הם אינם בקיאים בחומר, החוויה של מתן ההרצאה תהפוך ככל הנראה לחוויה שלילית.

אנשים שחרדים מדיבור בפני קהל יחוו מספר תסמיני חרדה, שישתנו בהתאם לאדם שסובל מהחרדה.

תגובה לקהל המאיים

התגובה לקהל שנתפס כמאיים היא טבעית לגמרי. למעשה מופעל כאן מנגנון הילחם או ברח שהוא מנגנון בסיסי ביותר בתפקוד שלנו שמביא אותנו להילחם או לברוח אל מול סכנה (הסכנה היא המבטים של הקהל שעשויים להתפרש כאותות של אנשים הבאים לתקוף את האדם המעביר את ההרצאה). מחקרים שבוצעו בשנים האחרונות מוסיפים גם קפיאה במקום כתגובה נוספת מלבד הילחמות או בריחה. ברור לגמרי שבריחה איננה אופציה בבואנו לדבר בפני קהל, שהרי האחריות שבמתן הרצאה והבגרות הנדרשת לכך לא יאפשרו פשוט לברוח.

הילחמות היא אפשרות אבל זוהי אפשרות שדורשת כוחות רבים שככל הנראה אינם נמצאים בהישג יד כאשר חווים פחד במה, כך שהתגובה שתופסת את המקום המרכזי בזמן חוויה של פחד במה היא קפיאה במקום. הכוונה היא לתפקוד "על אש נמוכה", עצירה של הרבה מהתפקודים הנורמליים שלנו לצורך השגת המטרה, או התכנסות בתוך עצמנו ותחושה של פחד.

מה ניתן לעשות על מנת להתמודד עם פחד במה?

  • ביצוע תרגילים גופניים לפני התחלת ההרצאה – הכוונה איננה התעמלות של ממש אלא הליכה מסביב לקומה בה ניתנת ההרצאה, שחרור הידיים, הראש והצוואר. כדאי גם לקחת כמה נשימות עמוקות באותה ההזדמנות.
  • הגזמה של התסמינים – אפשר להתחיל לנשום בכבדות למשל. הגוף לא ייצר תסמינים שמיוצרים באופן מודע. התסמינים של פחד מיוצרים באופן לא מודע וברגע שהם הופכים להיות מודעים, אין להם את אותה השפעה מבחינת המוח.
  • לשטות בעצמנו – אפשר למשל לדמיין את הקהל עירום. דמיון נמצא יעיל ביותר בהפחתת הפחד.
  • להישיר מבט אל הקהל – דווקא הדבר שמפחיד אותנו יותר מכל, נעיצת העיניים שחשים בזמן פחד קהל, יכול להתנפץ ברגע אם מישירים מבט לקהל. אולי הדבר ממנו מפחדים כלל אינו מפחיד והוא פרי דמיון? לרוב זהו המצב ולכן, להישיר מבט אל הקהל נמצא כדרך יעילה להפיג את התחושות השליליות.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכיאטר-טיפול פסיכיאטרי

בשנים האחרונות נפתח לעולם נושא הפסיכיאטריה והמודעות לו עלתה. תוכניות הרדיו השונות וסדרות הפריים טיים בטלוויזיה עסקו ללא הרף בחשיבות הטיפול בו, מה שעודד את האנשים שחיו "בארון" לחפש רופא פסיכיאטר ולטפל בבעייתם הנפשית. אתר פסיכיאטר הוא המקום עבורכם לקבלת מידע מקיף בתחום.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן