דיסתימיה – עצבות כרונית

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דיסתימיהדיסתימיה היא אחת ההפרעות היותר נפוצות ופחות מוכרות בקבוצת הפרעות מצב הרוח. בדרך כלל כשאנשים מדברים על דיכאון, הם מתכוונים למה שנקרא בשפה המקצועית "דיכאון מג'ורי" או "דיכאון קליני". זהו מצב של דיכאון קיצוני, אשר פוגע באופן ממשי בתפקוד היומיומי התעסוקתי, חברתי, ובינאישי של האדם. קשה לפספס אדם שנמצא במצב של דיכאון קליני, משום שהעצבות, הייאוש והסימפטומים הנוספים הם בולטים מאוד.

בדיסתימיה, מופיעים סימפטומים של דיכאון, אך מה שמאפיין אותם הוא פחות העוצמה ויותר משך הזמן. כל הסימפטומים של דיכאון עשויים להופיע גם בדיסתימיה, אך לא באופן שמאפשר להגיע לאבחנה של דיכאון מג'ורי (אם בגלל עוצמה נמוכה, ואם בגלל שאין מספיק סימפטומים הדרושים לאבחנה).

אך אותם סימפטומים נמשכים לאורך זמן רב – דיסתימיה מאובחנת לאחר שנתיים רצופות בהן הסימפטומים קיימים רב הזמן, ללא הפוגות ארוכות. במובן זה, ניתן להתייחס לדיסתימיה כאל הפרעה מתמשכת אך נסתרת, שמלווה את האדם כמו תכונת אופי, ופוגעת לאט ובשקט ביכולתו לתפקד ולהסתגל לעולם.

סימפטומים של דיסתימיה

הסימפטומים שיתוארו להלן הינם סימפטומים של אפיזודה דיכאונית, ולכן רשימה דומה תימצא גם בתיאור של הפרעת דיכאון מג'ורי. לכן, יש לזכור שבדיסתימיה מופיעים פחות סימפטומים מאשר בדיכאון, בעוצמה נמוכה יותר. אם הסימפטמטולוגיה עונה לדרישות לאבחנת דיכאון מג'ורי- לא תאובחן דיסתימיה.

  • מצב רוח מדוכא במשך רוב היום, ברוב הימים, במשך שנתיים לפחות. חלק מהאנשים יוכלו לדווח על מצב רוחם השלילי, ואצל אחרים אנשים מבחוץ הם אלה שיבחינו בדפוס הדיכאוני. אצל ילדים, דיכאון יכול להתבטא גם בעצבנות וחוסר מנוחה.
  • ירידה בתיאבון, או תיאבון יתר – חלק מהאנשים לא מרגישים צורך לאכול כשהם מדוכאים, ואילו אנשים אחרים דווקא אוכלים ללא הפסקה בניסיון לשפר את מצב הרוח.
  • אינסומניה או היפרסומניה – כלומר, חוסר יכולת להירדם או לישון ברציפות, או נטייה לישון שעות רבות במשך היום.
  • ירידה באנרגיה או תחושת תשישות.
  • ערך עצמי נמוך – דיכאון מתבטא פעמים רבות בתחושות שליליות לגבי העצמי, ביקורת עצמית, ואפילו שנאה עצמית. מכיוון שדיסתימיה היא מצב מתמשך, לא תראה בהכרח ירידה בערך העצמי, אלא מעיין מצב קבוע של ערך עצמי נמוך.
  • ירידה ביכולת הריכוז, וירידה ביכולת לקבלת החלטות – האדם הדיסתימי נוטה להיות מוסח בקלות, לא מצליח להתרכז לאורך זמן גם בדברים שמסבים לו הנאה או קורת רוח. הם מתקשים לשקול את האפשרויות וההשלכות של בחירותיהם, ומכיוון שהם מודעים לקושי, קשה להם לקבל החלטות. פעמים רבות הם מתאפיינים ב-non-decisions, כלומר החלטות שמתקבלות אוטומטית, כאשר לא מקבלים החלטה (אני לא מחליט אם ללכת למסיבה, עד שהמסיבה כבר נגמרה ואני עדיין בבית).
  • תחושת חוסר תקווה – דיסתימים נמצאים בדיכאון כל כך הרבה זמן, שהם לא חשים שיש תקווה שאי פעם מצבם ישתנה.

טיפול בדיסתימיה

למרות שדיסתימיה נשמעת כמחלה פחות אינטנסיבית וגרועה מדיכאון מג'ורי, למעשה מדובר בהפרעה עקשנית יותר וקשה יותר לטיפול. בדיכאון מג'ורי, כל טיפול שמוביל לשיפור במצב הרוח ובסימפטומים האחרים, נחשב ליעיל ומשפר איכות חיים, גם אם אינו מחזיר את האדם לרמת תפקוד ומצב רוח שהייתה לו לפני שחלה בדיכאון.

לעומת זאת, בדיסתימיה, לא תמיד התרופות האנטי דיכאוניות מביאות לשיפור שמהווה פער גדול מספיק מהמצב ההתחלתי. כלומר, דיכאון "קל" יחסית נשאר דיכאון קל, ואין תחושה של שיפור. יחד עם זאת, מומלץ מאוד כן לקבל טיפול מתמשך, גם כדי למנוע החמרה של הדיסתימיה למצב של דיכאון קליני, וגם כדי לנסות להגיע לרמה כלשהי של שיפור, גם אם אינו מוחלט.

הטיפול התרופתי המוצע בדיסתימיה הוא תרופות אנטי- דיכאוניות. התרופות הנמצאות היום בשימוש הנרחב ביותר הן תרופות מהדור החדש הנקראות SSRI. תרופות אלה גורמות למניעת הקליטה מחדש של נוירוטרנסמיטר סרטונין, שרמתו הנמוכה במוח ידועה כקשורה למצבי דיכאון. בדיסתימיה יש ערך רב לליווי הטיפול התרופתי בשיחות או טיפול פסיכותרפויטי.

ראו גם:
דיכאון בעקבות פיטורין

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכיאטר-טיפול פסיכיאטרי

בשנים האחרונות נפתח לעולם נושא הפסיכיאטריה והמודעות לו עלתה. תוכניות הרדיו השונות וסדרות הפריים טיים בטלוויזיה עסקו ללא הרף בחשיבות הטיפול בו, מה שעודד את האנשים שחיו "בארון" לחפש רופא פסיכיאטר ולטפל בבעייתם הנפשית. אתר פסיכיאטר הוא המקום עבורכם לקבלת מידע מקיף בתחום.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן